Öğrenecekleriniz:
Bu eğitimde özellikle plastik enjeksiyon kalıp imalatında kullanılan EDM tezgahları için bakır elektrot tasarımları yapacağız. Elektrot tasarımları yapmak, kalıp tasarım mühendisi olabilmek için ilk aşama olarak görülür. Bu yüzden de bu eğitim kalıp tasarım mühendisliğine başlangıç eğitimi olarak görülebilir. Eğitim içerisinde kalıp tasarımları üzerinden elektrot çıkarmayı ve bu elektrotların imalat resimlerini almayı yani eksenlerini çıkarmayı göreceğiz. Tüm tasarımları NX programında yapıyor olacağız. Umarız hazırladığımız bu eğitim sizlere faydalı olur, eğitimde görüşmek üzere!
Elektroerezyon (EDM), iş parçasına istenilen şekli vermek için elektrik boşalmasından faydalanılan üretim yöntemidir. Elektrik iletkeni malzemelere uygulanır. Metal aşındırma işlemi takım görevini yapan bir elektrot ile iş parçası arasında meydana gelen kıvılcımların yardımıyla gerçekleştirilir. Kıvılcımlar, ergime ve buharlaşma yoluyla çok küçük malzeme parçacıkları kaldırarak parça yüzeyini erozyona tabi tutar ve parça üzerinde ufak çukurlar oluşturur. EDM sırasında elektrot ile iş parçası arasındaki mesafe 0,0125 mm ile 0,05 mm arasındadır. Bu mesafe takım ve iş parçası arasında elektrik arkı oluşması için yeterlidir. Yer yer sıcaklığın 8000°C - 12000°C aralığına çıktığı proseste soğutma ve ark aralığını tıkayan aşındırılmış parçaların uzaklaştırılmasında dielektrik sıvı kullanılır. Sirkülasyon hızına bağlı olan dielektrik sıvının performansı, sirkülasyon pompası kullanımı veya benzeri metotlarla arttırılabilir. Çoğunlukla, bakır elektrot olan takım katot (-), çelik iş parçası ise anottur (+). Fakat çelik elektrotlar, alüminyum elektrotlar, çelik işlemede kullanılan tungsten - bakır elektrotlar ile kaba işlem için kullanılan grafit elektrotlar bu genellemenin dışındadır. Bu elektrotlar (+) yüklü, ters kutuplu takımlar olarak kullanılabilir.
Tel erezyon; takım olarak iş parçasının şeklinden bağımsız olarak pirinç, gümüş, hardmetal ya da bakır tel elektrot kullanılır. Bir bobine sarılan tel, işlem boyunca aşındıkça ileri sürülür. İmalatta takım olarak tel kullanımı takım değiştirmeden farklı iş parçalarının işlenmesine olanak sağlar. Molibden, tungsten karbür gibi sert malzemeleri kesmekte, kalıp üretimi ve tadilatında, kaynak kesitlerinin incelenmesi veya mekanik testler için numune hazırlanmasında kullanılmaktadır.
Dalma erezyon; takım dielektrik sıvı içerisinde bekleyen iş parçasından malzeme aşındırmak üzere sıvıya daldırılır. Aşındıkça numerik kontrolü takımı ileri sürer. Tel erezyona göre farkı, parçanın yüzeyinden bir ark süresince olabildiğince çok malzemenin aşındırılmasının hedeflenmesidir.
Giriş
Elektrot Tasarımı
Elektrot İmalatı
Electrode Design Modülü
Lokma Tasarımı
Kalıp tasarım mühendisliğine girmek isteyenler,
Kalıp sektöründe bir yer edinmek isteyenler,
Elektrot tasarımlarını öğrenmek isteyenler,
NX programını ileri seviyede görmek isteyenler,
Dalma erezyon tezgahlarında (EDM) imalatı öğrenmek isteyenler.
Gereksinimler:
Herhangi bir ön bilginizin olmasına gerek yoktur.
Kalıp bilginizin olması avantaj olacaktır.
NX 11.0, 12.0 veya 1926 ile çalışabilirsiniz.
Otomotiv ve Beyaz Eşya sektörlerinde Plastik Enjeksiyon ve Sac Metal Kalıp Tasarımı bölümlerinde çalışıyoruz. Sektörde uzun yıllar boyunca edindiğimiz tasarım ve imalat tecrübelerimizi sizinle paylaşmak için buradayız.
Tüm sorularınızı bize herhangi bir iletişim kanalından çekinmeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en geç 24 saat içinde geri dönüş mutlaka alacaksınız. Umarız hazırladığımız bu eğitimler sizlere faydalı olur, eğitimlerde görüşmek üzere!